Puding roti vs Puding Caramel

Hai kamuorang..

Pagi ni tetiba rajin..sebenarnya tgh bsiap2 mau pulang kampung..menziarah papaku yang demam n sakit mata..sianlah papaku tu..father's day demam pulak..

Sempat lagi buat puding roti versi yang ado!

Roti 8-10 keping (direndam dan ditos)
Telur 5 biji (3 telur penuh, 2 kuning sahaja)
Susu cair 1 tin
Gula 1 cawan
Esen vanilla 1 sudu kecil

Cara2nya;

1. Pukul semua bahan2~ telur, gula, susu cair dan esen vanilla sampai kembang.
2. Kemudian..panaskan pengukus sampai mendidih
3. Kemudian..masukkan roti yang sudah ditos tadi kedalam bancuhan
4. Pilih loyang yang bersesuaian..panaskan di dapur..tuangkan 2~3 sudu gula..dan cairkn..make sure jangan sampai hangit. .nanti pahit..
5. Pas gula sudah cair..tuangkan bancuhan tadi ke dalam loyang dan kukuskan selama 45 minit~ 1jam.

Siap! Tunggu puding tu sejuk..siap dihidang..lebih sedap bila sejukkan di dalam peti sejuk dan makan dengan mixed fruit cocktail..yummeh!

Puding rotiku kali ni lembik sikit sebab roti tak tos habis..tlebih air..hikhik..nanpak tak cantik..tapi sedap.... :)
Published with Blogger-droid v1.6.7
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 Soksek-Soksek: